Hozzávalók (1 kalácshoz)
A tésztához: 150 ml víz, 1 db tojás, 75 g reszelt alma, 450 g finomliszt, 2 evőkanál sovány tejpor, 50 g cukor, 40 g puha vaj, teáskanál instant élesztő
A töltelékhez: 225 g magozott meggybefőtt, 250 g marcipán, reszelve, 1,5 tkanál őrölt fahéj
A kenéshez és szóráshoz: 1 db tojásfehérje, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál dekorcukor, 2 evőkanál mandulaforgács
Elkészítés
Rászórjuk a lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk. Dagasztóprogramot indítunk.
3. Hosszanti oldalától feltekerjük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodorjuk. Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, kb 30-45 percig kelesztjük.
4. Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta tetejét, majd megszórjuk dekorcukorral, és mandulaforgáccsal.
5. Előmelegített sütőben 190 C fokon (légkeveréssel) kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hűtjük ehetőre és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
Tipp! A marcipánmasszát érdemes rövid időre fagyasztóba tenni, így könnyebben lehet reszelni - almareszelő, nagyobbik lyukazat -, a marcipánt egyből a meggyel megrakott tésztára reszeljük, különben összeragad!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése