2011. április 19., kedd

Mákvirág kalács

Hozzávalók (1 kalácshoz)

A tésztához: 500 g finomliszt (BL55),  40 g friss élesztő, 350 ml langyos tej, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál étolaj

A töltelékhez:8 evőkanál darált mák, 8 evőkanál porcukor, 50 g olvasztott vaj, 12 g vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja (lehet dióval is készíteni). A kenéshez:1 db tojás sárgája

Elkészítés

1. A hozzávalókat összedolgozzuk és a Kelesztőtálban megkelesztjük.

2. Ezután a Gyúrólapra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.

3. Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.

4. A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejét, kongó hangot ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése